plakinstructie

Plakinstructie

De ondergrond
De ondergrond moet vlak, schoon, droog en vetvrij zijn. Als de ondergrond dat verdraagt is schoonmaken met spiritus of ontvetter de beste manier. De P.V.C. folies zijn alleen geschikt voor vlakke, gesloten oppervlakten zoals glas, chroom en gelakt metaal.

Het verwijderen van de afdeklaag/backing/drager
Voor het opplakken moet het afdekpapier verwijderd worden. Daarbij moet er op worden gelet dat het afdekpapier van het etiket wordt getrokken en niet het etiket van het afdekpapier. Bij gesneden folies moeten de folie niet van het vel afgetrokken worden, maar moet het afdekvel onder de folie vandaan getrokken worden. De aan te brengen folie blijft dan recht (gaat niet krullen) en dat geeft een beter resultaat bij het opplakken.

Het aanbrengen
Bij grotere formaten gaat men het beste als volgt te werk: Verwijder aan een van de korte kanten eerst een strook van 3 of 4 cm van het afdekvel. Dit gedeelte wordt nu op stand vastgeplakt en goed aangedrukt. Nu wordt de rest van het afdekvel met de ene hand langzaam onderuit weggetrokken, terwijl de andere hand meegaat om het papier of de folie aan te drukken. Dat laatste kan met de hand gebeuren of met een doek, rol of rakel. De kunst hierbij is dit zo te doen dat er geen lucht onder komt.

Mochten er onverhoopt toch nog luchtblaasjes ontstaan, dan kunnen die met een naald doorgeprikt en daarna glad gedrukt worden. Na het opplakken goed aandrukken, met name aan de randen. Bedenkt hierbij dat zelfklevend materiaal pressure sensitive is!

Nat opplakken
Bij grote formaten kan er ook nat geplakt worden. Bedenkt echter dat vergeleken met droog opplakken de aanvangskleefkracht hierdoor minder is, en dat de eindkleefkracht (en daarmee de volle belastbaarheid van de sticker) later bereikt wordt. U dient dus om redenen van zekerheid de voorkeur te geven aan droog opplakken.

0

Je winkelwagen